VIPP-SD

VIPP-SD is een kortdurende (preventieve) interventie voor opvoeders van kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar.
Tijdens 7 bezoeken van ongeveer 2 uur, die plaatsvinden bij gezinnen thuis, leren opvoeders van kinderen tussen de 1 en 6 jaar oud de wereld te zien door de ogen van hun kind en krijgen zij handvatten voor sensitief opvoedgedrag, het stellen van grenzen en reguleren van lastig gedrag.
VIPP-SD is ontwikkeld aan het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden door Prof. dr. Femmie Juffer, Prof. dr. Marian Bakermans-Kranenburg en Prof. dr. Marinus van IJzendoorn. Het doel van de interventie is het verbeteren van de opvoeder-kind relatie en het voorkomen of verminderen van gedragsproblemen bij het kind. Bij opvoeders van baby’s tussen de 6 en 12 maanden oud kan het programma worden ingezet zonder de ‘Sensitive Discipline’ component.
Tijdens de bezoeken worden meerdere video opnamen gemaakt van verscheidene opvoeder-kind interacties in alledaagse (spel) situaties. Daarna worden de opnamen van vorige bezoeken door opvoeder en ondersteuner bekeken en besproken, waarbij gewerkt wordt aan:
- vergroting van de observatie vaardigheden van opvoeders.
- vergroting van opvoeders kennis over het grootbrengen en de ontwikkeling van jonge kinderen.
- vergroting van opvoeders vermogen om mee te voelen met hun kinderen.
- effectiever maken van het gedrag van opvoeders door toepassing van sensitieve discipline.